POLSKA: 20 tysięcy lokali gastronomicznych wznowiło działalność mimo lockdownu

POLSKA. Nawet 20 tysięcy przedsiębiorców prowadzących lokale gastronomiczne wznowiło swoją działalność po 18 stycznia, gdy w kraju przedłużono lockdown. Jak podaje Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej to przede wszystkim ci właściciele firm z branży, którzy zostali pominięci lub wykluczeni z pomocy w ramach programów pomocowych, tzw. tarcz.


zdjęcie poglądowe / pexels.com

Szacuje się, że po 18 stycznia, gdy w Polsce przedłużono lockdown, otworzyło się nawet 20 tys. lokali gastronomicznych – podaje Onet.pl. Dla wielu przedsiębiorców decyzja ta okazała się kluczowa, gdyż zgodnie z informacją zaprezentowaną przez portal, z analizy Finiata Group wynika, że co piąty restaurator w Polsce szacuje wytrzymałość swojego lokalu zaledwie do około miesiąca.

Być, albo nie być. To wybór, przed którym stanęli właściciele restauracji i kawiarni.

Wspiera ich Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej, która wydała na tę okoliczność specjalne oświadczenie. – W pełni popieramy społeczne akcje protestu #Otwieramy Gastronomię Polską i Hotelarstwo Polskie, w szczególności tych przedsiębiorców, którzy zostali wykluczeni lub pominięci w programach pomocowych Tarcza FPR 1.0, Tarcza Branżowa 6.0 i Tarcza FPR 2.0 – czytamy w komunikacie IGGP.

Pełną treść tego oświadczenia można przeczytać TUTAJ.

Rząd przekazuje mikrofirmom 6,5 mld złotych. Jak informuje Serwis Rzeczypospolitej Polskiej od 15 stycznia przedsiębiorcy mogą składać wnioski o subwencje w ramach Tarczy Finansowej Polskiego Funduszu Rozwoju 2.0. O dodatkowe środki mogą ubiegać się mikrofirmy oraz małe i średnie przedsiębiorstwa z 45 branż najbardziej poszkodowanych w wyniku drugiej fali epidemii COVID-19. Przewidywana pula subwencji dla mikrofirm to 6,5 mld zł.

Jesteśmy przekonani, że wsparcie z Tarczy Finansowej 2.0 zrekompensuje firmom zdecydowaną większość strat na skutek pandemii COVID-19 w okresie listopad – marzec. Mikrofirmy mogą otrzymać nawet do 324 tys. zł, a MŚP do 3,5 mln zł subwencji. Wnioski będą szybko i sprawnie rozpatrywane, a środki powinny trafiać na rachunki beneficjentów w ciągu 2 dni. Prosimy o przestrzeganie wymogów sanitarnych, ponieważ ich łamanie zgodnie z wymogami prawa spowoduje utratę środkówPaweł Borys, Prezes Zarządu Polskiego Funduszu Rozwoju.

Wśród wymienionych branż, które mogą się starać o dofinansowanie jest oczywiście branża gastronomiczna i między innymi hotelarska.

Mimo tego, przygotowywany jest pozew zbiorowy. IGGP zapowiada złożenie stosownych dokumentów i walkę o odszkodowania finansowe dla pokrzywdzonych i pozostawionych bez środków do życia pracowników i przedsiębiorców gastronomów.

Jako Rzecznik Interesu Gastronomów IGGP deklarujemy wsparcie, także prawne i pomoc przedsiębiorcom dochodzącym swoich konstytucyjnych praw.

Rządowe obostrzenia sanitarne, które dotkliwie odczuwają przedsiębiorcy, a w szczególności branża gastronomiczna zostaną podtrzymane minimum do końca stycznia. Przypomnijmy, że obowiązują one od 28 grudnia 2020 roku. Aktualnie, zgodnie z obostrzeniami, restauratorzy mogą jedynie wydawać posiłki na wynos.

Wczoraj na naszym profilu Facebook informowaliśmy, że na otwarcie interesu pomimo obostrzeń zdecydowała się pierwsza sanocka restauracja – Rebel Resto&Bar.


 


zdjęcie poglądowe / pixabay.com

źródło: Red., Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej, Onet.pl, Serwis Rzeczypospolitej Polskiej

23-01-2021

Udostępnij ten artykuł znajomym:



Dodaj komentarz

Zaloguj się a:

  • Twój komentarz zostanie wyróżniony,
  • otrzymasz punkty, które będziesz mógł wymienić na nagrody,
  • czytelnicy będa mogli oceniać Twoją wypowiedź (łapki),
lub dodaj zwykły komentarz, który zostanie wyświetlany na końcu strony, bez możliwosci głosowania oraz pisania odpowiedzi.
Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.

Pokaż więcej komentarzy (0)